Oer #48

Cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers

Nummer 48 van Oer, het cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers, is verschenen. Leendert van Prooije schreef een tweede verhaal over de houtvlotterij in Oost-Gelderland, ditmaal specifiek over de rivieren de Berkel en Oude IJssel. In dit eerste deel komt het vervoer van houtstammen over de Rijn, IJssel en Schipbeek aan bod. Boudewijn Bleekman schreef een prachtig verhaal over koperfabrikant Ton Ketting die uit liefde voor de wielersport een succesvolle ploeg weet neer te zetten. Met als ultieme geluksmoment het goud van ‘zijn’ renner Hennie Kuipers tijdens de Olympische Spelen in München (1972). Willem Ouweneel schetst een beeld van de heksenvervolging in de Achterhoek en Liemers. Carol Jan Klok maakte een portret over Baron van Heeckeren die zich als een van de eerste in deze regio waagde aan de nieuwe techniek van fotografie. August den Boef heeft zich verdiept in de combinatie Jan Ligthart en de Achterhoek, Nico Stronks en Gosse Koolstra schreven een mooi en persoonlijk artikel over kaartenverzamelaar Arie de Zeeuw en Davy Kastelein verhaalt over de Spitholterbrug nabij Almen.

Tot slot interviewde Sander Grootendorst Daphne Maas en Godfried Nijs over het nieuwe Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in hartje Groenlo. Het verhaal van de strijd tijdens deze vrijheidsoorlog in Oost-Nederland staat centraal.

Het kwartaaltijdschrift Oer is een gezamenlijke uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Erfgoedcentrum Zutphen, Waterschap Rijn en IJssel en Achterhoek Uitgevers. Losse nummers kosten € 6,95 en zijn in de leeszalen van de centra en in diverse boekwinkels te koop. Je kunt ook een abonnement nemen: 24,50 euro voor 4 nummers per jaar. Mail hiervoor naar: info@oermagazine.nl

Specificaties

Redactie: Ellen ten Brink, Mirjam van Velzen-Barendsen, Jaap Pott (eindredactie), Derk-Jan Rouwenhorst
(coördinatie) en Geert Wendt (bladmanager)
Vormgeving: Harvesten
Traffic: BHD Communicatie
Druk: Grafistar

ISSN: 2212-1587
Type: Selfcover
Prijs: € 6,95
Aantal pagina’s: 48
Verschijnings­datum: 4 juli 2023

Verkrijgbaar bij

Van den Brink Boek en Buro
Zutphen

Meneer Kees
Lichtenvoorde & Aalten

Boekhandel Kramer
Winterswijk

Boekhandel Lovink
Lochem

Readshop Zelhem
Zelhem

 

GoodDave Webdesign Zutphen