Oer #49

Cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers

Nummer 49 van Oer, het cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers, is verschenen. Willem J. Ouweneel verhaalt over heidense gebruiken die eeuwenlang ‘hartnekkig’ in ere werden gehouden. August den Boef beschrijft Jan Ligtharts indrukken van de Achterhoek en Carol Jan Klok portretteert de bekende schrijver J.F. Oltmans die het laatste deel van zijn leven in Steenderen verbleef.
Leendert van Prooije dook in het timmermansboek van Florijn en Slotboom en schets een treffend beeld van de boerderijbouw in en om Olden Eibergen in de 18e eeuw. Archeoloog Davy Kastelein beschrijft de kazematten in Doetinchem en Sander Grootendorst sprak uitgebreid met Louis Lansink van het Waterschap Rijn en IJssel over de rol van de waterwegen in de Achterhoek en Liemers. Sander interviewde daarnaast Theo Rougoor en besprak met hem de voorliefde voor geschiedenis in Doetinchem. Arno Weltjens geeft in zijn artikel een rondleiding langs jugendstilmonumenten in Winterswijk.

Nieuw is de rubriek Onze voorouders waarin Sharon Maandag samen met Ellen ten Brink, beide werkzaam bij ECAL, de levenslopen van Hent Derksen en Hendrik Wennekes beschrijft. De eerste diende als zoeaaf in het Pauselijke leger, de tweede meldde zich als soldaat voor de mobilisatie.

Het kwartaaltijdschrift Oer is een gezamenlijke uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Erfgoedcentrum Zutphen, Waterschap Rijn en IJssel en Achterhoek Uitgevers. Losse nummers kosten € 6,95 en zijn in de leeszalen van de centra en in diverse boekwinkels te koop. Je kunt ook een abonnement nemen: 24,50 euro voor 4 nummers per jaar. Mail hiervoor naar: info@oermagazine.nl

GoodDave Webdesign Zutphen