Oer #50

Cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers

De 50ste editie van Oer! Een heus jubileum! In 2011 fuseerden het Staring Instituut en het Achterhoeks Archief en gingen op in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Met deze fusie gingen ook de twee periodieken Den Schaorpaol en Kwartier ter ziele. Oer, het cultuur-historisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers, werd het nieuwe magazine van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, het Regionaal Archief Zutphen en het Waterschap Rijn en IJssel. De eerste uitgave verscheen in september 2011.

12,5 jaar lanceren wij de 50ste, extra dikke, editie. Sander Grootendorst is hiervoor half september afgereisd naar Doetinchem voor een lezing van onder andere Bert Wagendorp over (e)migratie en natuurlijk zijn trilogie over Abel Sikkink die het vertrouwde Winterswijk inruilde voor het verre Amerika. Willem J. Ouweneel schetst een overzichtelijk beeld van de herkomst van onze feestelijke tradities. Davy Kastelein verhaalt over het leven van de middeleeuwse zeerover Splinter Loeff die in Zutphen een gewoon burgerbestaan probeerde op te bouwen. Verderop in het magazine beschrijft Davy de oudste kaart van de Achterhoek en Liemers: de Peutingerkaart. Wim van Heugten beschrijft het ceremoniële dorpsleven in het Liemerse Ooy, Michel Hoenderboom dook in de financiële afwikkeling van een stadsbrand in Lichtenvoorde, Ellen ten Brink doet een bijzondere ontdekking in de expositie over Missettekenaars, Leendert van Prooijen schreef een boeiende bijdrage over de Lochemse schaatsgoeroe Jan Bolt en Sander Grootendorst dook nogmaals in de geschiedenis en huidige activiteiten van het waterschap. Arie Ribbers sluit ons magazine af met een kolderiek verhaal in het dialect over de familie Kolkman.

Het kwartaaltijdschrift Oer is een gezamenlijke uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Erfgoedcentrum Zutphen, Waterschap Rijn en IJssel en Achterhoek Uitgevers. Losse nummers kosten € 6,95 en zijn in de leeszalen van de centra en in diverse boekwinkels te koop. Je kunt ook een abonnement nemen: 24,50 euro voor 4 nummers per jaar. Kijk voor meer informatie op www.oermagazine.nl

Specificaties

Auteur: samengestelde redactie
Eindredacteur: Jaap Pott
Vormgeving: Daniëlle Klein Nulent
Projectmanager: Geert Wendt

ISSN: 2212-1587
Type: softcover
Prijs: € 6,95
Aantal pagina’s: 48
Verschijnings­datum: 12 december 2023

Verkrijgbaar bij

Van den Brink Boek en Buro
Zutphen

Meneer Kees
Lichtenvoorde & Aalten

Boekhandel Kramer
Winterswijk

Boekhandel Lovink
Lochem

Readshop Zelhem
Zelhem

Readshop Warnsveld
Warnsveld

Van Someren & Ten Bosch
Zutphen

Bruna Vorden
Vorden

 

GoodDave Webdesign Zutphen