Oer #51

Cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers

Nummer 51 van Oer, het cultuurhistorisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers, is verschenen. In de rubriek Kortom wordt ruimschoots aandacht besteed aan het plan van de Ridders van Gelre voor een Gelders Museum. Want zo zijn de ‘adellijke heren’ van mening: “De Gelderse geschiedenis verschilt op veel punten van de klassieke ‘vaderlandse geschiedenis’, die vaak het perspectief van Holland kiest. Het wordt tijd voor een museum met een Gelders perspectief.” De locatie voor dit nieuwe museum? Zutphen! Want: “Hier liggen de wortels van de twee graafschappen waaruit de provincie is ontstaan.”

Dit haakt overigens mooi aan bij het pleidooi van Wouter Derksen voor een Achterhoeks kunstmuseum. Derksen, een groot kenner en liefhebber van regionale kunst, pleit aan de hand van allerlei voorbeelden in zijn artikel voor de komst van zo’n museum. Sander Grootendorst had onlangs een gesprek met de transcriptiegroep 1724 die dat jaar volledig aan onderzoek onderwerpt. Zij hopen hiermee het dagelijkse leven in Zutphen in de 18e eeuw goed in beeld te kunnen brengen. Bjorn Storm, net afgestudeerd en inmiddels werkzaam als junior conservator bij Slot Zuylen, verhaalt over het leven van het personeel op huis Verwolde in Laren. Maartje A.B. beschrijft het wel en wee omtrent de lange reizen van afgevaardigden van de Hanzesteden naar de Hanzedagen in het Duitse Lübeck, Menno Tamminga schetst het gevaarlijke leven van de verzetsmensen achter de Zutphense verzetskrant Frontloupe en Wim Knaake geeft een historische terugblik op de gemalen Spaensweert en de Grote Beek nabij Bronkhorst.
Tot slot neemt Mirjam van Velzen-Barendsen ons mee in de wereld van schrijfster Frauck Engelberts, legt Davy Kastelein aan de hand van een kaart uit hoe de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hun verdedigingslinie hadden ingericht en zorgt Frans Miggelbrink voor de vrolijke noot – in het dialect – met zijn korte uiteenzetting over bijnamen.

Het kwartaaltijdschrift Oer is een gezamenlijke uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Erfgoedcentrum Zutphen, Waterschap Rijn en IJssel en Achterhoek Uitgevers. Losse nummers kosten € 6,95 en zijn in de leeszalen van de centra en in diverse boekwinkels te koop. Je kunt ook een abonnement nemen: 24,50 euro voor 4 nummers per jaar. Kijk voor meer informatie op www.oermagazine.nl

Specificaties

Auteur: samengestelde redactie
Eindredacteur: Jaap Pott
Vormgeving: Daniëlle Klein Nulent
Projectmanager: Geert Wendt

ISSN: 2212-1587
Type: softcover
Prijs: € 6,95
Aantal pagina’s: 48
Verschijnings­datum: 19 maart 2024

Verkrijgbaar bij

Van den Brink Boek en Buro
Zutphen

Meneer Kees
Lichtenvoorde & Aalten

Boekhandel Kramer
Winterswijk

Boekhandel Lovink
Lochem

Readshop Zelhem
Zelhem

Readshop Warnsveld
Warnsveld

Van Someren & Ten Bosch
Zutphen

Bruna Vorden
Vorden

 

GoodDave Webdesign Zutphen