Boekpresentatie

De Vrolijke canon van Zutphen

Centraal die middag stond de lancering van De Vrolijke Canon van Zutphen. In dit 68 pagina’s tellende boekwerk stapt auteur Davy Kastelein met zevenmijlslaarzen door de vroegste geschiedenis van Zutphen, Warnsveld en De Hoven. Dit eerste deel van een reeks van vier, gaat over de periode vanaf de eerste bewoners rond 13.000 voor Christus tot aan de Hanzekooplui die rond 1350 door Europa trokken. In het totaal worden vijftien momenten uit de geschiedenis kort beschreven en aangevuld met cartoons van Derk-Jan Rouwenhorst.

Voor een volle zaal trapten Frans Miggelbrink en Davy Kastelein de middag af met een korte introductie op het boekwerk, waarna stadsarcheoloog Michel Groothedde, wethouder Sjoerd Wannet en de auteur aanschoven voor een gespreksronde. Thema aan de tafel was het toegankelijke maken van lokale geschiedenis voor een breed publiek. Conclusie was dat De Vrolijke Canon van Zutphen zie prima hiervoor leende.

Na een korte pauze was de trailer te zien van een documentaire over de Zutphense maquettebouwer Constant Willems die vijf jaar werkte aan een maquette van Zutphen in 1485. De documentaire, gemaakt door John Post, laat het gehele maakproces zien, van het uitgebreide historisch onderzoek tot het daadwerkelijk bouwen van de maquette zelf.

Daarna volgde een tweede gespreksronde, waarbij Anita Kuipers, Jonathan van Nieukerken en Hendri Schut aanschoven. Anita is jarenlang werkzaam geweest als educatief medewerker bij de Musea in Zutphen en inmiddels werkzaam bij MuZIEum in Nijmegen, Jonathan en Hendri zijn docenten geschiedenis bij respectievelijk de Vrije School en het Isendoorn College. Zij wisselden van gedachten over de manier waarop de lokale geschiedenis een plek krijgt in het klaslokaal. Conclusie was dat er verschillende wegen naar Rome leiden om hetzelfde doel te bereiken: interesse wekken voor lokale geschiedenis.

De middag werd afgesloten met de uitreiking van het eerste exemplaar door Davy Kastelein aan wethouder Sjoerd Wanneet. Daarna konden aanwezigen genieten van een heerlijk biertje van brouwerij Chamaven en de boeken laten signeren en voorzien van een illustratie.

De Vrolijke Canon van Zutphen ligt vanaf zaterdag 29 oktober in verschillende boekhandels in Zutphen, Warnsveld en omstreken.

Gegevens

Datum: 28 oktober 2022
Locatie: ‘t Nut, Breegraven 1 in Warnsveld
Tijden: 14.30 – 18.00 uur
Sprekers: Michel Groothedde, Anita Kuipers, Johnathan Nieukerken, Hendri Schut, Sjoerd Wannet, Davy Kastelein en Frans Miggelbrink

Programma

Op zaterdag 29 oktober en zondag 27 november signeerden Davy en Derk-Jan voor de echte liefhebbers boeken in de winkel van Van den Brink Boek & Buro.

GoodDave Webdesign Zutphen